DOK2404 Alphen a/d Rijn

Wonen aan het water, in een appartement naar je eigen wens. Aan de Rijnhaven in Alphen aan de Rijn ontwerpen we woningen waar toekomstige bewoners meedenken over hoe ze willen wonen. De haven in Alphen aan de Rijn transformeert de komende jaren tot een gemengd woon- en werkgebied. Daarvoor is een omgevingsplan opgesteld. Dit is een nieuwe methode om de ruimtelijke ordening in gemeenten te organiseren. Het omgevingsplan laat veel ruimte voor initiatieven. Ruimtemaken bv, een samenwerking van ontwikkelaar HellaMeer informatie

Burmandwarsstraat

Een flat uit de jaren tachtig met achterstallig onderhoud op een prachtige plek aan de Weesperzijde in Amsterdam. De bewoners willen graag hun gebouw renoveren maar om dat voor elkaar te krijgen zou iedereen flink moeten investeren. Samen met XOOMlab-collega Joost Vorstenbosch ontdekten we dat het bestemmingsplan ruimte laat voor een extra etage op de flat. Met de opbrengst van de opbouw is het mogelijk een groot deel van de renovatie te betalen. Tot zover het eenvoudige verhaal. De flatMeer informatie

Villa in Bos Uyterlinde

Voorjaar 2015 kochten de opdrachtgevers deze zelfbouwkavel in de bossen bij Amersfoort. Het liefst wilden zij direct na de zomervakantie 2016 op deze prachtige plek wonen.
Het is gelukt. Met alle partijen kijken we met plezier terug op een bouw- en ontwerpproces dat vlot en prettig verliep. Meer informatie

5 Energieneutrale woningen in Nieuw Vennep

Samen met Dimitri Langereis uit ons XOOMlab ontwerpen we vijf energieneutrale woningen in Nieuw Vennep. Comfort staat voor ons voorop. Door middel van CO2 gestuurde roosters is er natuurlijke ventilatie. Dat houdt de lucht binnen de zwaar geïsoleerde wanden en achter het driedubbele glas fris. Dankzij warmte-koude opslag hebben de woningen geen gasaansluiting nodig en kan de vloerverwarming ’s zomers als koeling worden ingezet. Het stedenbouwkundig plan komt ook uit  XOOMlab. André Langenberg van BergCS maakte een helder plan dat past binnen de rechthoekige verkaveling van Nieuw Vennep. Door open bestrating,Meer informatie

3 woningen in Oostenrijkse noodschool

Op het binnenterrein van de Jan Ligthartschool deden we met 4 collega’s van XOOMlab een ontdekking. Het rechthoekige blok dat op kadastertekeningen als noodschool stond vermeld bleek bij de eerste opname heel wat fraaier en ouder dan je van een noodvoorziening zou verwachten. Het was een houten gebouw met drie klaslokalen. Zo op het oog van vlak na de oorlog en zeker van binnen in compleet originele staat met houten lambrisering en prikborden en van minstens vijftig jaar oud. Uit bronnenonderzoek bleek dit eenMeer informatie

Transformatie Jan Ligthartschool tot middeldure huurwoningen

De 19 mooiste middeldure huurwoningen van Amsterdam vind je allemaal in de Jan Ligthartschool. In de ene slaap je onder een zes meter hoge zolderkap. In de andere heb je het oude klimrek nog aan de wand van je gymzaalkamer hangen. Iedere woning is uniek. Van de tot woonkamer verbouwde klaslokalen tot het appartement in de voormalige fietsenstalling. Dat alles rond een bloeiende binnentuin. Waar in Amsterdam voor zoveel kwaliteit op de vrije markt meestal de hoofdprijs wordt gevraagd heeftMeer informatie

Riant wonen in oud zorgcomplex

Nog geen twee jaar geleden was dit blok in de bossen bij Soest het hoofdgebouw van een zorgcluster. In samenwerking met ddp architectuur hebben we het gebouw een metamorfose gegeven. In de voormalige kantoren en dienstruimtes zijn 3 kluswoningen gerealiseerd. Van binnen wordt nog volop geklust. Aan de buitenzijde hebben we alle beplating die door de jaren heen gebruikt was om de diverse verbouwing mee weg te werken verwijderd. De uitbreidingen zijn verpakt in een nieuwe houten jas. De rustige tintenMeer informatie

Vrijstaand huis in de bossen

  Binnenkort start de bouw van een vrijstaande woning in de bossen tussen Amersfoort en Soest. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met XOOMlab-collega Jeroen Snel. De woning is 2 lagen met onder het hele bouwvlak een kelder. De entree is in de kelder waardoor de woonkamer de hele begane grond beslaat. Rondom kijk je naar het groen.  Projectgegevens Opdrachtgever: Particulier Architect: Harvey Otten en AB101 Interieurontwerp: Ellen Plomp Constructeur: De Ingenieursgroep Aannemer: Karbouw Adres: Utrechtseweg AmersfoortMeer informatie

19 middeldure huurwoningen in Jan Ligthartschool

De Jan Ligthartschool in de Transvaalbuurt in Amsterdam is in de jaren dertig gebouwd als een school voor buitengewoon onderwijs. Met 4 ontwerpers en ontwikkelaars uit het XOOMlab en bouwbedrijf Vink maken we hier een buitengewoon project van. De school is een pilotproject voor middeldure huurwoningen in Amsterdam. In het oude schoolgebouw komen in totaal 19 appartementen van ca. 60 m2. De appartementen worden ingericht als ruime lofts. De sfeer van de oude schoollokalen wordt zoveel mogelijk intact gelaten. EenMeer informatie

Oosterparkbuurt

    Een jaar geleden was dit benedenhuis koud, donker en vochtig. Door wanden door te breken, een serre aan te bouwen en vloerverwarming aan te leggen is het misschien wel het mooiste plekje in de Oosterparkbuurt geworden. Alle authentieke details zijn de afgelopen honderd jaar uit het huis gesloopt. We hebben de originele luiken en lambrisering teruggebracht in de voorgevel. Van voor naar achter transformeert de woning van een historisch pand tot een modern licht woonvertrek. Voor het interieurontwerpMeer informatie

Vrije kavels in bossen bij Amersfoort

Op een unieke locatie, op de Utrechtse Heuvelrug bij Amersfoort worden 16 kavels aangeboden. Om een idee te geven wat hier mogelijk is hebben we een vrijstaande woning ontworpen. De kavels maken onderdeel uit van een gemeenschappelijk bosperceel. De woning richt zich maximaal op de omgeving. Vanuit je terras kun je straks zo de bossen inlopen Bijgaande visuals maakten we samen met XOOMlab collega Dimitri Langereis. Meer informatie over dit project op bosuyterlinde.nlMeer informatie

Bos Uyterlinde Soest

      Op een unieke locatie, in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug werken we samen met ddp architectuur aan de herbestemming van een complex tot eengezinswoningen. 8 bestaande halfvrijstaande woningen, eind jaren zeventig uit degelijk metselwerk opgetrokken, worden extern volledig gerenoveerd. De oorspronkelijke structuralistische architectuur komt door hedendaagse ingrepen helemaal tot haar recht. De intelligente schakeling geeft iedere woning privacy en vrij uitzicht op de bossen. De woningen worden hoogwaardig geïsoleerd door middel van een nieuw dak enMeer informatie