Kickstart Alphen betaalbare kwaliteit

Met mijn collega’s van Ruimtemaken laten we zien dat betaalbaar wonen mogelijk is zonder concessies te doen aan duurzaamheid en kwaliteit. In Alphen aan den Rijn ontwerpen en ontwikkelen we 48 sociale koopwoningen vanaf 199.000 euro vrij op naam. De woningen zijn bijna 50 vierkante meter en hebben door de intelligente plattegronden heel veel indelingsmogelijkheden. Sinds de verkoop enkele weken geleden is gestart is de belangstelling dan ook erg groot.

Kickstart-Alphen wordt gerealiseerd in de Rijnhaven van Alphen aan den Rijn. Een voormalig bedrijventerrein dat transformeert naar een aantrekkelijke locatie voor wonen, werken en recreëren. Kickstart bestaat uit 48 compacte appartementen van circa 50 m². Daarnaast zijn er twee ruimtes voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een kapper of een lunchroom.

Bijzonder aan het project is dat starters het appartement met een recht van opstal kopen. Daardoor hoeven kopers de grondkosten – al snel 25 tot 30% van de koopprijs – niet te financieren, maar betalen ze een relatief bescheiden vergoeding van ca. 50 euro per maand. Juist voor starterswoningen is deze constructie (vergelijkbaar met erfpacht) aantrekkelijk, zoals minister Hugo de Jonge op 7 februari dit jaar aan de kamer schreef. Dankzij deze werkwijze, en een bouwteam waarin een efficiënt plan werd ontwikkeld  zijn prijzen vanaf € 199.000,- mogelijk. De ontwikkeling werd enthousiast ontvangen door de gemeente Alphen aan den Rijn waar de categorie ‘sociale koop’ nog niet in de Woonvisie voor kwam.

Dat de vraag groot is blijkt wel uit de bijna 2.000 geïnteresseerden die zich binnen enkele maanden voor het project inschreven. Meer dan 2/3 van hen is afkomstig uit de gemeente Alphen aan den Rijn. Na een financiële toets waren er 262 potentiële kopers: Daar hadden we vijf Kickstarten mee kunnen vullen, Bij de kopers zitten mensen van bijna 30 die nog altijd op woonruimte bij de ouders zijn aangewezen. De aanpak van de woningnood bij jongeren is een belangrijke maatschappelijke uitdaging, en wij weten dat het wel degelijk mogelijk is betaalbare woningen mét kwaliteit te bouwen als de architect, ontwikkelaar, gemeente en bouwer maar vroegtijdig en transparant met elkaar aan tafel gaan.

Bij Kickstart is met name gekeken naar starters uit de gemeente Alphen aan den Rijn zelf en/of mensen die in de gemeente bij de politie, zorg of onderwijs werken. Alle woningen zijn ca 50 m2 met een plattegrond die veel inrichtingsmogelijkheden biedt. Vier van de woningen hebben een groot terras met zicht op de Rijnhaven, alle overige woningen hebben eveneens een buitenplek.

Meer informatie op www.kickstart-alphen.nl.

  • Project:                       Kickstart Alphen
  • Locatie:                       Energieweg Alphen aan den Rijn
  • Aantal woningen:      48
  • Aantal BOG’s:            2
  • Ontwikkelaar:             Ruimtemaken bv (een samenwerking van Hella Hendriks, Theo Dohle en Harvey Otten)
  • Architect:                    Harvey Otten
  • BIM-modellering:      Sander Bader en Dimitri Langereis
  • Opdrachtgever:          Vastgoed 42 bv
  • Aannemer:                  Vink Bouw, Nieuwkoop
  • Start bouw:                 Voorjaar 2024