Villa in Bos Uyterlinde

Voorjaar 2015 kochten de opdrachtgevers deze zelfbouwkavel in de bossen bij Amersfoort. Het liefst wilden zij direct na de zomervakantie 2016 op deze prachtige plek wonen.
Het is gelukt. Met alle partijen kijken we met plezier terug op een bouw- en ontwerpproces dat vlot en prettig verliep. Meer informatie

3 woningen in Oostenrijkse noodschool

Op het binnenterrein van de Jan Ligthartschool deden we met 4 collega’s van XOOMlab een ontdekking. Het rechthoekige blok dat op kadastertekeningen als noodschool stond vermeld bleek bij de eerste opname heel wat fraaier en ouder dan je van een noodvoorziening zou verwachten. Het was een houten gebouw met drie klaslokalen. Zo op het oog van vlak na de oorlog en zeker van binnen in compleet originele staat met houten lambrisering en prikborden en van minstens vijftig jaar oud. Uit bronnenonderzoek bleek dit eenMeer informatie

Transformatie Jan Ligthartschool tot middeldure huurwoningen

De 19 mooiste middeldure huurwoningen van Amsterdam vind je allemaal in de Jan Ligthartschool. In de ene slaap je onder een zes meter hoge zolderkap. In de andere heb je het oude klimrek nog aan de wand van je gymzaalkamer hangen. Iedere woning is uniek. Van de tot woonkamer verbouwde klaslokalen tot het appartement in de voormalige fietsenstalling. Dat alles rond een bloeiende binnentuin. Waar in Amsterdam voor zoveel kwaliteit op de vrije markt meestal de hoofdprijs wordt gevraagd heeftMeer informatie

Riant wonen in oud zorgcomplex

Nog geen twee jaar geleden was dit blok in de bossen bij Soest het hoofdgebouw van een zorgcluster. In samenwerking met ddp architectuur hebben we het gebouw een metamorfose gegeven. In de voormalige kantoren en dienstruimtes zijn 3 kluswoningen gerealiseerd. Van binnen wordt nog volop geklust. Aan de buitenzijde hebben we alle beplating die door de jaren heen gebruikt was om de diverse verbouwing mee weg te werken verwijderd. De uitbreidingen zijn verpakt in een nieuwe houten jas. De rustige tintenMeer informatie

World of Food

Met de World of Food is een lang gekoesterde wens van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost in vervulling gegaan. World of Food is een exotische overdekte markt in een spectaculair getransformeerde oude parkeergarage, waar je de lekkerste gerechten van ca. 30 keukens uit ‘de hele wereld’ kunt proeven. Het project leidt een nieuwe fase in de vernieuwing van de Bijlmermeer in. Architecten Ted Schulten en Harvey Otten namen met ontwikkelaar Lingotto het initiatief de World of Food te huisvesten in een oudeMeer informatie

World of Food casco opgeleverd

foto’s Klaarlicht | Pieter Meier De World of Food, een overdekte foodmarkt in een voormalige Bijlmer parkeergarage, is casco opgeleverd. Met bouwer Plegt Vos is deze oude smerige garage geschikt gemaakt voor horeca. Ontwikkelaar Lingotto heeft de nek uitgestoken om dit plan aan te durven. 35 ondernemers zijn nu volop aan de slag om hier eind mei een uniek Amsterdams trefpunt van te maken. Nog dit voorjaar kun je in de World of Food alle smaken van de Bijlmer proeven. XOOMlab collega TedMeer informatie

Oosterparkbuurt

    Een jaar geleden was dit benedenhuis koud, donker en vochtig. Door wanden door te breken, een serre aan te bouwen en vloerverwarming aan te leggen is het misschien wel het mooiste plekje in de Oosterparkbuurt geworden. Alle authentieke details zijn de afgelopen honderd jaar uit het huis gesloopt. We hebben de originele luiken en lambrisering teruggebracht in de voorgevel. Van voor naar achter transformeert de woning van een historisch pand tot een modern licht woonvertrek. Voor het interieurontwerpMeer informatie

Herbestemming in bossen Soest

  De eerste foto’s van het voorbeeldproject van de geschakelde eengezinswoningen in Soest. In de bossen op de Utrechtse Heuvelrug werken we samen met ddp architectuur aan de herbestemming van een voormalig gesloten complex tot eengezinswoningen. De Deltavormgroep heeft een inrichtingsplan gemaakt om de woningen nog beter in te passen in het landschap. De oorspronkelijke jaren zeventig architectuur had al veel ruimtelijke kwaliteit. Nieuwe natuurlijke materialen en gedempte kleuren laten de oorspronkelijke kwaliteit beter tot haar recht komen. Lees hierMeer informatie

basisschool Olympus

    De bestaande basisschool heeft een bijzondere centrale ruimte. De trappen en doorzichten doen denken aan de Carceri-schetsen van Piranesi. Door een hoge nagalmtijd en slechte doorspuiing is de ruimte nauwelijks bruikbaar. Met een akoestisch en een bouwfysisch adviseur wordt een architectonisch plan opgesteld. Afgeschermde werkplekken maken het mogelijk leerlingen zelfstandig in de hallen en de aula te laten werken. In overleg met de leerkrachten wordt aan ideeën gewerkt hoe het sportprofiel van de school direct bij binnenkomst beterMeer informatie

8e Montessorischool

  Door de populariteit van het montessori-onderwijs kampt de school met ruimtegebrek. Met kleine ingrepen wordt ruimte gecreëerd binnen de school zelf. De lerarenkamer komt in een verborgen hoek van de aula, de ingang naar het speelterrein wordt verplaatst. De klassen zelf worden door schuifpuien verbonden met PC-werkplekken in de hal. In het meubel voor deze werkplekken wordt de garderobe geïntegreerd. Boven de kleedkamers van de gymzaal wordt een polyvalente ruimte opgenomen.Meer informatie

Schoolbibliotheek

Midden in de school op het bordes van de trap staat deze nieuwe bibliotheekkast. De bieb zat tot voor kort weggedrukt in een donker hoekje naast de kantoren van de intern begeleiders. Met de nieuwe plek staat het leren lezen centraal. De kasten zijn hoog genoeg om de kinderen af te zonderen. Vanaf de bovenverdieping zie je wat er allemaal nog te lezen valt.Meer informatie

Levensloopbestendig wonen

Een twee onder één kap woning is verbouwd tot een levensloopbestendige woning. De begane grond is een riante woning met meerdere zitruimtes, centraal een woonkeuken en gelijkvloers een slaapkamer, badkamer met een aparte ruimte voor de wasmachine en een tweede toilet. De verdieping en de zolder daarboven hebben ruimte genoeg voor een tweede woning met een eigen opgang. Op den duur kun je zelfs verhuizen binnen je eigen woning.Meer informatie

Loft

      Een in kamertjes verdeelde verdieping is verbouwd tot een open loft. Door standleidingen, draagconstructie en trappen te handhaven is met minimale ingrepen een luxe, comfortabele woning ontworpen.Meer informatie

centrumwoning

Deze woning bevindt zich boven een drukke winkelstraat. De bewoners wilden vanwege geluidsoverlast niet aan de voorgevel slapen maar wilden tegelijk vanuit de woonkamer een directe toegang tot het dakterras aan de achtergevel. Gekozen is de woning op te spannen tussen de zitkamer voor en de eetkamer achter. De slaapkamers maken handig gebruik van de ramen in de zijgevel. De bizarre contour van de bouwmuren is benut om de kamers als losse volumes in de ruimte te plaatsen. De brandgangMeer informatie

Smalle badkamer

  Op een bijzonder smal oppervlak is een badkamer ontworpen met een inloopdouche. Badkuip en wastafel zijn opgevat als één badmeubel De hoekspiegel doet de ruimte groter lijken.Meer informatie