Start bouw Langeveld Alphen

Alweer een nieuwe ontwikkeling van onze BV Ruimtemaken. Aan de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn is Vink Bouw gestart met de bouw van 18 huurappartementen. Het is een bonte mix met sociale huurwoningen, middeldure en vrije sector huur. Op de begane grond bevindt zich zelfs een woning annex bedrijfsruimte die ook als atelier is te gebruiken. Voor het ontwerp heb ik me laten inspireren door het werk van Bernd en Hilla Becher. Zij fotografeerden industriële gebouwen over de hele wereld en maakten daarvan overzichtsbladen per categorie; gashouders, silo’s, watertorens, pakhuizen. Het zijn allemaal gebouwen waar de vorm voortkomt uit de functie maar die, wanneer je ze naast elkaar zet, allemaal een eigen vorm blijken te krijgen.

Voor het blok huurwoningen geldt hetzelfde. In woningbouwjargon heet dit een driespanner. Drie woningen per verdieping. Omdat het blok ondiep is zitten de trappenhuizen aan de straat. Onder de trappen zit de entree. Er is een onderdoorgang naar het middenterrein en het blok is lager aan de zuidzijde zodat het aansluit op het gebouw ernaast.

Het gebouw is helemaal van baksteen. De gevel volgt de vorm van de trappenhuizen en de doorgangen met bovenop een puntdak waarachter de installaties verborgen zijn. In de voorgevel zitten de ramen in een vast ritme waarbij als in een ponsplaatje zo af en toe een gat is dicht gelaten.

Aan het binnenterrein, op het westen, zitten de balkons van de appartementen. De woningen kijken op, over en langs de laagbouw aan de kade naar het water van de Rijnhaven.