High End Buiksloterham

Zelf ontwikkeld, zelf ontworpen, samen met 4 XOOMlab-collega’s bedachten, tekenden en verkochten we 16 appartementen in de Buiksloterham in Amsterdam Noord. In een tijd dat de woningprijzen, de bouwprijzen én de grondprijs de pan uitrezen. Ons antwoord op de hoge kosten: Maximale kwaliteit! Om dit kracht bij te zetten zijn de gevels, de balkons, de belettering en zelfs de fietsenstalling van High End uitgevoerd in goud. Maar de kwaliteit van het project rijkt verder dan de gouden toplaag.

Rainproof

Aan de zuidzijde staan de gouden balkons vol met groene planten. Het groen wordt bevloeid via een cascade-systeem. Water wordt opgevangen onder de zonnepanelen op het blauwe dak en stroomt via de gouden regenpijpen naar de holle balkons. Daarin groeit een rijke variatie aan planten, die het hele jaar door bloeien en deels groen blijven in de winter. De groene plantvakken in de balkons zijn eigendom van de vereniging van eigenaren. Het groen is dankzij de watermachine onderhoudsvrij. Geen dure bevloeiïngssystemen maar een intelligente low-tech oplossing. Na een paar maanden is de zuidgevel al groener dan op de artist-impressions, dat belooft wat voor de komende jaren als de pleintjes achter het gebouw zijn ingericht. High End maakt de beloftes uit de ontwerpfase waar. In 2021 was de watercascade van High End voorbeeldproject tijdens de Climate Adaptation Summit namens de gemeente Amsterdam. Dankzij de waterbuffering op het dak en de balkons is het project rainproof. Het draagt bij aan de opvang van water bij overvloedige buien en gaat hittestress tegen in warme perioden.

Praktisch energieneutraal

De woningen zijn dankzij de zonnepanelen op het dak, de lage temperatuur vloerverwarming en de stadsverwarming praktisch energieneutraal. Onder de grote balkons op het zuiden schijnt de zon ‘s winters binnen. ‘s Zomers voorkomt de grote overstek dat de woningen teveel opwarmen. De balustrades van de balkons zijn deels van glas en deels van stripstaal. Achter het glas zitten de grote balkons van de woningen. Door de stalen balustrades groeit het groen tot ver buiten de gevel.

De noordgevel heeft glas van vloer tot vloer. De aluminium lamellen beperken de directe inkijk vanaf de straat. Het patroon is geïnspireerd op het abstracte werk van Jan Schoonhoven. Deze Nederlandse kunstenaar maakte zijn reliëfs met papier maché, die patronen worden in de gevel van High End herhaald in goud.

Vrije indeling

De kopers kregen volop de kans om de woningen naar hun hand te zetten. Samen met ons is voor iedere woning een specifieke indeling ontworpen. Niet alleen de keuze voor de inrichting van de badkamers en de keukens was vrij. Ook de binnendeuren, wandafwerking en zelfs de wandcontactdozen en schakelaars konden door de bewoners zelf worden gekozen. Wij adviseerden daar als architecten bij en de aannemer Vink Bouw maakte de keuzevrijheid mogelijk. De verdiepingshoogte is hoger dan normaal waardoor de woningen extra licht en ruimtelijk voelen.

Ontwikkelaar:
Samenwerking van 4 ontwikkelende architecten,
Dirk Jan van Wieringhen Borski, Harvey Otten, Joost Vorstenbosch, René de Prie.

Architectuur:
Samenwerking van 4 architecten,
Dirk Jan van Wieringhen Borski, Harvey Otten, Joost Vorstenbosch, René de Prie)
 
Aannemer en partner: Vink Bouw

3D-BIM: XOOMlab/ Sander Bader
 
Beplanting: Dakdokters

Fotografie: Luuk Kramer/ XOOMlab
 
Facts:
Oplevering september 2022
 
14 appartementen (3 woningen van 47m2, 7 woningen van 95m2,
4 woningen van 88m2)
2 bedrijfswoningen (156m2)
interne hoogte appartementen 3,5m1(bg) en 2,8m1(verdiepingen)
 
blauw dak en blauw/ groene balkons (510m2 85mm bufferkratten),
86 PV cellen,
80m2 balkontuinen,
2 x polderluifel 40m2
tuin 130m2