5 Energieneutrale woningen in Nieuw Vennep

Samen met Dimitri Langereis uit ons XOOMlab ontwerpen we vijf energieneutrale woningen in Nieuw Vennep. Comfort staat voor ons voorop. Door middel van CO2 gestuurde roosters is er natuurlijke ventilatie. Dat houdt de lucht binnen de zwaar geïsoleerde wanden en achter het driedubbele glas fris. Dankzij warmte-koude opslag hebben de woningen geen gasaansluiting nodig en kan de vloerverwarming ’s zomers als koeling worden ingezet.

Het stedenbouwkundig plan komt ook uit  XOOMlab. André Langenberg van BergCS maakte een helder plan dat past binnen de rechthoekige verkaveling van Nieuw Vennep. Door open bestrating, volwassen heggen en groene daken op de carports en bergingen blijft het kavel maximaal groen.

De architectuur is een ode aan de karakteristieke kapvormen in de Haarlemmermeerpolder. “De Opnieuw Verbeterde Hollandse Kappen” heten ze op de werkvloer. De hoge puntkap is een rechtstreekse vertaling van het bestemmingsplan waar bij een lage goothoogte een hoge nok mogelijk bleef. In de hal van de woningen kijk je straks meteen tot aan de nok omhoog. Dat geeft licht, lucht en ruimte binnen de vormentaal van de polder.

07dsnw1-entree-videw1-woonkamer160714-w345-voorgevel

Projectgegevens