Zelf ontwikkelen: DOK2404 in Alphen a/d Rijn

Als architect wordt kennis, creativiteit, organisatie- en inlevingsvermogen van je gevraagd. Tijdens mijn studie is me nooit verteld dat je vooral een lange adem moet hebben. En dan te bedenken dat we met onze eigen ontwikkelingen, dankzij de korte lijntjes en kleine teams sneller kunnen handelen dan de meeste partijen. In de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn lopen we voor de troepen uit. Twee jaar geleden bespraken we met de eigenaren van een meubelzaak en werkplaats de mogelijkheid woningen te ontwikkelen op hun locatie op de kop van een bedrijventerrein. Een jaar geleden sloten we een optie-overeenkomst. Inmiddels ben ik samen met Hella Hendriks en Theo Dohle verenigd in de ontwikkel-bv Ruimtemaken eigenaar van het pand. De bestemmingswijziging volgens het nieuwe omgevingsplan is goedgekeurd. De omgevingsvergunning is binnen. Samen met XOOMlab collega Dimitri Langereis hebben we het tekenwerk tot op het laatste detail in 2D en in 3D verzorgd. Binnenkort start Vink Bouw met de nieuwbouw van 29 woningen boven een parkeergarage. Ruim driekwart van de woningen is verkocht.

In vier jaar van een gesprek aan de eikenhouten meubelzaaktafel tot een opgeleverd appartementengebouw is een snel proces. Tegenwoordig moet je in diezelfde tijd een TU studie afronden. Daarna mag je langzaam leren dat in de architectenpraktijk projecten heel wat langer duren dan een paar maanden.