De Burman vernieuwd

Opgetopt, opgeknapt en wel. De Burmandwarsstraat heeft een totale transformatie ondergaan. Tot voor kort stond hier een jaren tachtig flat. De bewoners van de 37 (sociale) huur- en koopwoningen wilden hun flat vernieuwen of misschien zelfs slopen. Samen met mijn collega Joost Vorstenbosch hebben we een plan ontwikkeld en ontworpen waarbij de flat dankzij het toevoegen van nieuwe woningen op het dak compleet gerenoveerd kon worden. Uniek is dat dit proces werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Eigenaren. BV Intersell verbouwde de flat. Terwijl de bewoners in hun woning bleven wonen werden gevels en kozijnen vervangen, kregen de balkons en galerijen nieuwe ballustrades, kwamen er 2 nieuwe trappenhuizen, een lift en werd de entree verplaatst naar de kop van het blok. XOOMlab-collega Sander Bader werkte het plan in Archicad-BIM tot in de puntjes uit. Bovenop zijn tien nieuwe woningen toegevoegd, hartje Amsterdam, met uitzicht op de Amstel. Het kostte iedereen bloed, zweet en tranen maar het staat er!

De bestaande flat aan de Burmandwarsstraat in 2016
De vernieuwde flat in 2022 (foto: Luuk Kramer)
De opdrachtgevers
Nieuwe entree en nieuw trappenhuis op de kop van het blok (foto: Luuk Kramer)
nieuwe galerijen
Nieuwe trappen
De nieuwe bovenste laag en de gerenoveerde woningen daaronder vormen één geheel. (foto: Luuk Kramer)
De nieuwe lift aan de achterzijde van de flat (foto: Luuk Kramer)
Eén van de nieuwe woningen op de vierde verdieping (foto: Luuk Kramer)
Nieuwe balustrades rond de oude balkons (foto: Luuk Kramer)