Optieovereenkomst Wooncoöperatie Eureka!

Al jaren werk ik met mijn XOOMlab-collega’s Joost Vorstenbosch en Dirk Jan van Wieringhen Borski aan coöperatieve woonvormen. Samen met de coöperatieve vereniging Eureka! starten we nu een project voor 100 woningen waar de huurders zelf het beheer gaan organiseren.

Op 3 mei ondertekende het bestuur van Eureka! de optieovereenkomst met de gemeente Amsterdam voor de kavel Ringspoorzone Noord in de Kolenkitbuurt. De afgelopen maanden is een groep van enthousiaste woningzoekenden gevonden. Gezamenlijk is de wijk verkend, is gesproken over de kansen en mogelijkheden van het project en is naar de gemeente een plan van aanpak gepresenteerd. Joost heeft zich opgeworpen als de motor achter het participatieproces, Dirk Jan zet nu al de lijnen uit om het project aan te scherpen. Ik ben in de cijfers en de kaders gedoken om van de wensen een haalbare businesscase te maken.

De woningen zijn 40 tot 80 m2 groot. Het merendeel van de woningen is middeldure huur (tussen de € 763,47 en € 1.068,83 per maand, prijspeil 2022) Wooncoöperatie Eureka! is opgericht voor stadsveteranen; oudere Amsterdammers die midden in het leven staan en op zoek zijn naar een woongebouw waar ze samen wonen, werken en zorg en voorzieningen delen. Omdat de locatie aan de Majoor Fransweg in de Kolenkitbuurt groot genoeg is voor 100 woningen is er ruimte voor een bredere doelgroep. Jongere deelnemers hebben zich inmiddels aangesloten.

Wil je ook met een wooncoöperatie je eigen huurwoning ontwerpen, (laten) bouwen en beheren? Eureka zoekt nog nieuwe leden:

De ondertekening van de optieovereenkomst tussen wooncoöperatie Eureka! en de gemeente Amsterdam onder het toeziend oog van XOOMlab-collega’s Dirk Jan en Harvey en de ambtelijke projectleiders.