Burmandwarsstraat the movie

Een flat uit de jaren tachtig met achterstallig onderhoud op een prachtige plek aan de Weesperzijde in Amsterdam. De bewoners willen graag hun gebouw renoveren maar om dat voor elkaar te krijgen zou iedereen flink moeten investeren. Samen met XOOMlab-collega Joost Vorstenbosch ontdekten we dat het bestemmingsplan ruimte laat voor een extra etage op de flat. Met de opbrengst van de opbouw is het mogelijk een groot deel van de renovatie te betalen.

Tot zover het eenvoudige verhaal. De flat bestaat uit 37 appartementen. Iets minder dan de helft is in bezit van een corporatie, de andere woningen zijn verkocht aan een enthousiaste groep eigenaar-bewoners. Na een aantal participatiesessies hebben alle bewoners ingestemd met de plannen. Met de corporatie is een regeling getroffen.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt over de risico’s, de aanpak, de verantwoordelijkheden en de inrichting van het proces. De komende maanden werken we de plannen uit. Het belangrijkste is dat het enthousiasme onverminderd blijft. Onderstaand filmpje helpt daar meer bij dan teksten en tekeningen.