Bijna Gouden AAP voor De Burman

Totaal onverwacht kregen we van de vakjury voor de Amsterdamse Architectuur Prijs een eervolle vermelding voor De Burman. Samen met mijn collega Joost Vorstenbosch deden we de ontwikkeling en het ontwerp voor deze gemengde vereniging van sociale huurders en eigenaren van koopappartementen. De corporatie, de gemeente, de bouwprijzen, Corona, het leek soms of iedereen en alles ons tegen werkte. Door alle perikelen zouden we het resultaat bijna vergeten; een compleet gerenoveerde flat, hartje Amsterdam, met 15 nieuwe units op het dak van de bestaande 37 woningen. Waarschijnlijk voor het eerst dat een Vereniging van Eigenaren een ontwikkeling op zich nam. Zoals bij ieder pilot-project is het niet in alles een succesverhaal. Baanbrekend en uniek is het wel.

We waren al enorm vereerd dat de Burman genomineerd was. Een eervolle vermelding is helemaal boven verwachting. De Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden AAP, ging terecht naar de Fietsparkeergarage onder CS. De eervolle vermelding voor De Burman voelt voor ons als Goud!

Arcam video: Stijn Poelstra

Dit zei de jury:

“De vakjury kiest er voor om een eervolle vermelding aan te dragen. Een project waar niemand om vroeg, waar geen enkele publieke ambitie aan was verbonden, waar zelfs de woningcorporatie geen noemenswaardige inspanning voor wilde leveren. Een project dat vanuit de noodzaak om te verduurzamen bottom-up is ontstaan, het benodigde draagvlak en de financiering heeft weten te organiseren en onder volledige eigen regie en beheer is gerealiseerd. Dit maakt van De Burman een project van grote waarde, zowel voor de bewoners zelf als de stad. De stad zou immers enorm gebaat zijn bij heel veel Burmans– als betaalbare oplossing, als een voorbeeld van niet slopen, maar duurzaam herontwikkelen, zelfredzaamheid en eigenaarschap in een bijzonder diverse bewonerssamenstelling.”

Foto’s Luuk Kramer

Lees meer over het proces in eerdere blogs en op de projectpagina “De Burman vernieuwd“.