Zelfbouw voor iedereen

Deel 1 “zelfbouwfeuilleton

“Je eigen huis bouwen is alleen weggelegd voor de happy few”, zei een projectontwikkelaar pas tijdens een debat over woningbouw in Amsterdam. Sinds wij zelf onze eigen woning bouwen weet ik dat de suggestie dat zelfbouw alleen is weggelegd voor een elitair groepje welgestelde Amsterdammers baarlijke nonsens is. Zelfs met de huidige hoge bouwprijzen liggen de kosten van het zelf bouwen van een woning heel wat lager dan de prijzen die voor woningen op de overspannen Amsterdamse markt worden gevraagd. Het gevolg is dat zelfbouwkavels de laatste plekken zijn waar je nog enigszins betaalbaar een huis in Amsterdam kunt bemachtigen.

Ons nieuwe huis komt op Centrumeiland, het eerste deel van de tweede fase van IJburg. In de crisistijd is ooit besloten dat bijna alle 1000 woningen op dit eiland beschikbaar komen voor zelfbouw. Nu wij zelfbouwers in de eerste blokken aan de slag mogen wordt duidelijk wat voor een bont gezelschap zelfbouwers zijn.

Er zijn de ondernemende types die dankzij het zelfbouwen met een beperkte hypotheek hun woning kunnen financieren. De bouwvakkers die de kosten beperken door heel veel zelf te bouwen. De duurzame wooncoöperatie, de ambiteuze techneut, de families die soms met drie generaties een huis bekostigen dat ze zo indelen dat opa, oma, vader, moeder en de volwassen kinderen er kunnen wonen. Laatst sprak ik zelfs een gescheiden vader die met zijn ex een huis bouwt waar ze met de kinderen samen apart kunnen wonen.

Het mooie van zelfbouw is dat het niet een eenheidsworst hoeft te zijn afgestemd op de grootste gemene deler. Misschien dat de groep zelfbouwers daarom uit veel meer generaties, culturen en huishoudenssamenstellingen bestaat dan een reguliere projectontwikkelaar zich kan voorstellen.

Op een enkel punt had die ontwikkelaar met zijn happy few gelijk. Wij en onze zelfbouwende buren zijn namelijk allemaal “happy”. Helaas stelt de gemeente Amsterdam zo weinig kavels voor zelfbouw beschikbaar dat je over ons zelfbouwers als de “happy few” kunt spreken. Laten we daar iets aan doen. Stel meer kavels beschikbaar en maak meer zelfbouwers blij.

20190711_084959

Dit is deel 1 van het “zelfbouwfeuilleton”. De bouw van onze zelfbouwwoning is gestart. Terwijl de bouw vordert schrijf ik op wat me opvalt tijdens het zelfbouwen. Met een foto van het bouwproces. Hier de laatste slag op de heipalen van bijna 30 meter diep waarop het huis rust.