XOOMlab lanceert De Nieuwe Magere Brug

Met XOOMlab-collega’s André Langenberg, Harvey Otten en Joost Vorstenbosch presenteren we een nieuwe brug over het IJ in Amsterdam. Een spectaculair ontwerp dat de oude grachtengordel en het nieuwe Amsterdam van de NDSM en Buiksloterham aan elkaar koppelt. De Nieuwe Magere Brug wordt de grootste ophaalbrug van de wereld.

Dagelijks reizen tienduizenden voetgangers en fietsers met pontjes naar het Amsterdamse centrum. Anno 2015 is een fietsbrug over het IJ onontbeerlijk. Voor booming Amsterdam-Noord is een brug van Overhoeks-West naar het Stenen Hoofd ideaal. Hier is voldoende ruimte voor een helling waar je makkelijk op kunt fietsen en waar vrachtschepen ongehinderd onderdoor kunnen varen. Het wordt mogelijk om in zes minuten van Buiksloterham naar de Jordaan te fietsen en in een kwartier van NDSM naar de Dam.
XOOMlab bedacht in samenwerking met civiele ingenieurs van Witteveen+Bos een blikvanger op loopafstand van het Centraal Station. Dankzij een combinatie van beproefde techniek met nieuwe composietmaterialen kunnen cruiseschepen door de open brug varen. Oud en nieuw Amsterdam worden optimaal verbonden.

brug02_dicht
brug_aerial01