Architectenwinkel blijft groeien

Architectenwinkel2a

In 2012 zijn we in Amsterdam gestart met een architectenwinkel. Via collega’s in andere steden is dit concept uitgerold in tientallen architectenwinkels door het hele land. Het is prettig om te zien dat in deze economisch barre tijden de beroepsgroep de handen ineen slaat. Door samen de architectenwinkel te starten kunnen we beter voor het voetlicht brengen dat zelf bouwen begint met een architect.
De architectenwinkel is een wekelijks inloopspreekuur. Architecten van de BNA geven gratis advies aan particulieren die een huis willen bouwen of verbouwen. Vooral in dat laatste segment ligt een enorm potentieel. Ruim 10% van de huiseigenaren wil het komende jaar een grote verbouwing gaan doen. Dat zijn bijna een half miljoen verbouwingen. Per jaar wordt er in Nederland meer dan 10 miljard euro geïnvesteerd aan kleine en grote ingrepen in de eigen woning. De omzet in de verbouwbranche is waarschijnlijk ook na de crisis groter dan de omzet die de bouwsector met nieuwbouw van woningen realiseert.
De afgelopen jaren is een grote verschuiving van verantwoordelijkheden doorgevoerd. Veel mag vergunningsvrij. De opdrachtgever moet zorgen dat de woning aan het bouwbesluit voldoet maar mag voor een bestaand pand terugvallen op het rechtens verkregen niveau. Steeds meer afwegingen moet je als particulier zelf maken. Moet de woning beter geïsoleerd worden om de energiekosten te drukken? Is de slaapkamer beter bruikbaar met die vergunningsvrije dakkapel? Wat zullen de buren vinden van die nieuwe uitbouw?
Zelf bouwen of verbouwen is de grootste investering die je als particulier doet. Door alle adviezen die je kunt inwinnen over hypotheken, energiekosten, bouwbegeleiding, interieurinrichting zou je bijna het oorspronkelijke plan uit het oog verliezen. Juist voor dat onafhankelijke integrale advies is een architect nodig. Dan kun je samen bedenken hoe het plan moet worden en heb je iemand naast je die er voor zorgt dat het ook zo wordt als je bedacht hebt, binnen budget en volgens de regels.

Lees hier meer over de architectenwinkel