zelfbouwen

Amsterdam gaat 1000 zelfbouwkavels verkopen. Een goed idee. Het geeft mensen de kans hun droomhuis te bouwen. Het vraagt wel een andere service van de stad. Hoe het niet moet is te zien op het oostelijke Rieteiland. Daar kost een prachtige kavel aan het water een half miljoen.
Ik heb op een mooie dag de foto hiernaast geschoten. De eerste woning staat er nu bijna twee jaar. Om er te komen mag je over een paar betonplaten naar je dure huis rijden. In het huidige bouwtempo duurt het nog een paar jaar voor er een straat is aangelegd. Dat vraagt erg veel pionierswerk van de mensen die met grond, bouw en rente een miljoen hebben uitgegeven om hier te kunnen wonen. Zouden die kavels niet beter verkopen wanneer je alvast een weg aanlegt? Zo’n mooi natuurstenen straatje als in de rest van IJburg. Dat vraagt wat voorfinanciering en misschien gaat er tijdens de bouw een stoepband stuk, maar wanneer je een paar maanden sneller je grond verkocht hebt is dat zo terug verdient. In ieder geval woont het een stuk fijner en daar was het met dat zelf bouwen toch ook om te doen?