De bouw van de Burman op film

Een bloedstollend bouwproces verdient een film. Vier jaar geleden filmden we de bewoners van de Burman, een flat met 37 woningen in het centrum van Amsterdam. Ze vertelden over hun wensen en verwachtingen. De voorbereidingen voor de renovatie en optopping waren net begonnen. Achteraf was het de trailer van een proces waar we een complete Netflix-serie aan hadden kunnen wijden. Nu is de bouw opgeleverd, de nieuwe bewoners betrekken hun woning bovenop het complex en de bestaande bewoners zijn na een jaar verlost van de bouwactiviteiten op en rond hun woning.

Het is ons samen met mijn XOOMlab-collega Joost Vorstenbosch dan toch maar gelukt. Met het collectief van bewoners als opdrachtgever namen we het initiatief om deze flat duurzaam te renoveren. XOOMlab-collega Sander Bader zette de bestaande bouw en de nieuwe op- en aanbouwen in een BIM-model. Vink Bouw durfde het risico met haar bouwpartner Intersell bv aan te gaan. Ze maakten een korte film over het bouwproces en interviewden de bouwers, bewoners en Joost en mij. De filmbeelden laten zien wat erbij komt kijken om midden in Amsterdam een flat te verbouwen terwijl de bewoners er blijven wonen. Een kleine spoiler; het is een huzarenstuk.