De papieren tijger

Deel 5 “zelfbouwfeuilleton”

Onze zoon probeert zijn VWO-diploma te halen zonder ooit een boek te lezen. Als ouders ben je dan verplicht zo af en toe een opvoedkundig verhaal af te steken over het belang van lezen en dat er zoveel leuke, mooie en interessante boeken zijn. Life of Pi, de Helaasheid der dingen, the boy in the striped pyjamas, tot nu toe heeft hij hoogstens de films gezien. Wat je natuurlijk niet mag zeggen is dat zijn poging om zich, met het doorlezen van een paar samenvattingen, door zijn middelbare schooltijd te bluffen een prima voorbereiding op het echte leven is.

Neem nu de papierwinkel die je op je af krijgt bij het bouwen van een eigen woning. Van de gemeente Amsterdam kregen wij tot nu toe 57 digitale bestanden toegestuurd. Dan tel ik alleen de documenten zelf mee, niet de mailtjes, brieven en notarisstukken. Het gaat om meer dan 500 pagina’s met voorwaarden en richtlijnen waar we voor ons kavel specifiek aan moeten voldoen. Deze eisen en wensen komen bovenop de algemene richtlijnen uit het bouwbesluit en het bestemmingsplan waar we ons ook aan moeten houden.

Het gevaar is dat je meer tijd kwijt bent met het tot je nemen van al die randzaken dan met het ontwerpen van een fatsoenlijke woning. Gelukkig weet ik uit ervaring dat je maximaal twee pagina’s uit je hoofd moet kennen en op alle andere formulieren met gepaste onwetendheid kunt reageren. “Is er een zandprotocol? O, dan zal ik dat aan de aannemer doorgeven.” “Heeft u een voorbeeld van zo’n BLVC-plan? Dank u wel.” “De vigerende welstandsnota? Nee, die heb ik niet zo scherp voor ogen.”

Veel van de kwaliteitsdocumenten belanden ongelezen ergens in een map. Bij heel wat zaken heb ik de indruk dat de praktijk en de papieren werkelijkheid verschillende sporen volgen. Of onze zelf verzonnen rainproof-berekening klopt durf ik niet te garanderen maar volgens de leverancier is de capaciteit van onze grindkoffer ruim voldoende. Per ongeluk heb ik de verkeerde energieprestatieberekening ingediend, geen ambtenaar heeft het opgemerkt, nu we toch het hele dak vol met zonnepanelen leggen hebben we dat hoop ik goedgemaakt.

Het kan nog erger, voor een zelfbouwproject in Buiksloterham kregen we bij start bijna 70 juridische en technische documenten toegestuurd. Al met al ben ik blij dat de fase van kruisjeslijsten en wegwerpformulieren erop zit.

Gelukkig wordt er volop gebouwd, Jacco, de aannemer van Hooijberg bv praat ons honderduit bij. Sjon, de uitvoerder, wil tot op de laatste timmerlat dat alles op tekening staat. Er zal nog wel wat papierwerk nodig zijn en mijn XOOMlab-collega Sander Bader had al een uitgebreide tekenset gemaakt. Gelukkig wordt alles wat op die tekeningen staat nu zichtbaar op de bouw. We zijn al op de derde bouwlaag en voor de kerst is er weer een vloer gestort. Nog 1 verdieping tot het hoogste punt!

20191205_155243

Op onderstaande foto een deel van de 57 bestanden die we van de verschillende gemeentelijke instanties kregen als startdocumenten en indieningsvereisten. Dit is exclusief het papierwerk dat we zelf produceren zoals bouw-, constructie- en installatietekeningen. Het paste helaas niet allemaal in beeld.

20200103_154005.jpg