Participatie in Bakel

Het oudste dorp van Brabant. Een goed verhaal moet je niet kapot checken en aangezien de parochie Bakel nog door de heilige Willibrord zelf is gesticht gaat de Bakelse geschiedenis terug naar een tijd dat Helmond, Eindhoven en Den Bosch niet meer dan zompige beekdalen waren. De afgelopen jaren is heel wat leven weggetrokken uit het Bakelse centrum. De gemeente is gefuseerd met Gemert. Het gemeentehuis is gesloten. De supermarkt aan het dorpsplein is naar een locatie buiten het centrum verhuisd. Tegelijkertijd ligt Bakel in een groen recreatiegebied waar jaarlijks tienduizenden fiets- en wandeltochten worden gemaakt. Vanuit het centrum sta je zo in het groen en terwijl de grote winkelformules zich niet in Bakel vestigen hebben de slager, de bakker, de groenteboer en de bloemist een aantrekkingskracht tot ver buiten het dorp. Hoog tijd om na te denken wat het centrum voor Bakel in de toekomst kan betekenen.

Om de leefbaarheid in Bakel te waarborgen is De stem van Bakel opgericht. Samen met de gemeente en de dorpsregisseurs organiseerden zij een expertsessie om tot nieuwe ideeën over het Bakelse centrum te komen. Ondernemers, maatschappelijke organisaties en het Bakelse verenigingsleven waren ruim vertegenwoordigd. Als geboren brabander mocht ik een inleiding geven over de ruimtelijke kenmerken van Bakel. Tijdens expertsessie aan meerdere tafels gebrainstormd. Als onderlegger diende een A0 tekening met een handschets van het centrum van Bakel.

0622_001.jpg

Tijdens de kerstmarkt volgde een tweede ideeënronde. In de archieven van Bakel vonden we een foto van de boom die vroeger in het dorp stond waar de dorpsaankondigingen werden aangespijkerd. Bakelnaren werd gevraagd hun ideeën voor het dorpscentrum op deze boom te plakken. Het levert veel ingrediënten voor het vernieuwen van het centrum van het oudste dorp van Brabant.

IMG-20171210-WA0004