Een huis goedkoper dan een auto

Een tijdje terug kwam iemand bij me op kantoor langs met een ambitieus plan. Hij wilde een huis bouwen dat minder kost dan een middenklasse auto. Enthousiast liet hij schetsen zien van compacte ruimtes die dubbel gebruikt kunnen worden.
We wisselden kennis uit over bouwmateriaal voor zachte prijzen. Bediscussieerden of je vaste zitbanken in de bouwkosten zou moeten opnemen en hoe je de opbrengst uit je zonnepanelen kunt verrekenen. Na een uurtje brainstormen lagen alle ingrediënten voor een mooi project voor weinig geld op tafel. Toen kwam hij met de hamvraag: “Denk je werkelijk dat het kan?”
“Natuurlijk!”
“Goedkoper dan een auto?”
En voor ik het wist flapte ik er uit dat ieder huis goedkoper is dan een auto. Niet bepaald gerustgesteld keek hij me aan. Om hem te overtuigen rekende ik het voor.
Stel je koopt nu een middenklassewoning. De gemiddelde woningprijs is zo’n 250.000 euro. Laat je aan onderhoud eens 2.500 euro per jaar uitgeven. Dan ben je na tien jaar 275.000 euro kwijt. In veel gevallen heb je je huis dan al verkocht om verder te gaan in je wooncarrière. Met de weer licht aantrekkende economie stijgen de huizenprijzen met zo’n 2% per jaar. Dat is minder dan de gemiddelde prijsstijging voor de crisis maar als er geen rare dingen gebeuren dan verdien je in, zeg 2025, de investering in de aankoop en het onderhoud ruimschoots terug.

Dan de auto: Een middenklasse auto kost je “slechts” 25.000 euro. Aan reparaties en onderhoud moet je net als voor een koopwoning rekening houden met 2.500 euro per jaar. Na tien jaar mag je blij zijn als je voor deze auto 5.000 euro terugkrijgt. Al met al heeft die auto je dus 45.000 euro gekost.
Geschrokken kwamen we tot de conclusie dat de concurrentievergelijking tussen een auto en een woning bijna altijd scheef gaat. Zelfs in crisistijd is een investering in je huis rendabeler dan de aanschaf van een nieuwe vierwieler. Mits je woning niet uit goedkoop maar uit duurzaam materiaal is opgetrokken. Wat we van automerken kunnen leren is hoe je mensen verleidt zoveel geld uit te geven. Een huis waar je net zoveel aan wil uitgeven als aan je auto!

“deze column is oorspronkelijk gepubliceerd op renovatieprofs.nl”