Plečnik

Vakantie in Slovenië betekende alle dagen de bossen en de bergen in. 1 dag viel er niet aan het architectenvak te ontsnappen. Het hele gezin moest mee naar Ljubljana. Het programma bestond uit Plečnik, Plečnik en verder vooral Plečnik. Natuurlijk de nationale bibliotheek, zijn studio in Trnovo, nog wat verdwaalde kerken, pleinen en monumenten, maar vooral de complete oever van de Ljubljanica. Bruggen, bordessen, kades en markthallen zijn van de hand van de meester. Klassieke zuilen en ballusters met een kwinkslag. Sezession zonder verf en krullen. Natuursteen uit de sloveense bergen en hout uit de sloveense bossen. Een halve eeuw voordat Barcelona de wereld liet zien dat de kwaliteit van een stad zich toont in de openbare ruimte toverde Plečnik het ingeslapen Ljubljana tot een juweel. Op de terrassen aan de Ljubljanica kon de hele familie daarvan genieten.