Andere Tijden Architectuur

Bijna een jaar geleden ontstond samen met Mike Gieskens het idee te schrijven over architectuur van toen. Dit naar aanleiding van een bezoek aan Kattenbroek in Amersfoort. Zo’n project dat twintig jaar geleden midden in de publiciteit stond, discussies opleverde. De helft van de woningen stond nog in de steigers of was vers opgeleverd en stond met kale tuinen aan lege straten met net aangeplante bomen.
The proof of the pudding is in the eating. Eigenlijk zou je pas nu een afgewogen oordeel kunnen vormen. Nu het bouwstof is weggewaaid. Nu er mensen leven waar eens architectuurstillevens werden vastgelegd.

We hebben de blog “Andere Tijden Architectuur” gedoopt. Onze grote voorganger wijlen Gerrit Komrij doopte 30 jaar geleden zijn pen in azijn. In het boze oog werd de metro naar de Bijlmer omschreven als de oprit naar Sobibor. Wij kennen die metro nog altijd en begrijpen de vergelijking met schuilkelders zolang we door het met urine doordrenkte betonnen onderaardse lopen. Totdat in de Bijlmer dat beton boven de grond komt. Dan ontstaat het machtige beeld dat op bovenstaande foto prijkt. Andere Tijden Architectuur doet een poging om het boze oog en de frisse blik in foto’s en tekst te verenigen. Wat doorstaat de tijd en wat valt door de mand?

lees hier de blog