DOK2404

Het eerste woongebouw aan de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn staat er. Vier jaar geleden durfden we het samen met Hella Hendriks en Theo Dohle aan om een optie tot koop te nemen op een bedrijfsruimte in een gebied waar een nieuwe ontwikkeling nog van de grond moet komen. Voordat we met ontwerpen begonnen verzamelden we geïnteresseerden. In een leegstaand buurpand hielden we bijeenkomsten en zelfs een diner met toekomstige bewoners. Meer mensen dan we durfden te hopen hadden het lef om op deze plek die op zijn zachtst gezegd nog wat sfeer ontbeerde, een woning te kopen.

We stemden de woningtypes af op de woonwensen die we te horen kregen. Zo kwamen we tot het besluit om ruimere appartementen te maken met twee of drie slaapkamers, grote woonkamers en veel buitenruimte. Samen met Pieters bouwtechniek bedachten we vloeren die een overspanning van 10,5 meter hebben zonder tussensteunpunt. De woningen zijn daarmee bijzonder flexibel wat er nu al in resulteert dat iedere bewoner net weer een andere indeling heeft gekozen.

DOK2404, zoals we het project van het begin af aan noemden, is een robuust pand geworden. Samen met XOOMlab-collega Dimitri Langereis hebben we een gebouw ontworpen dat groter lijkt dan het is. Het is het eerste blok van een strook bebouwing parallel aan de haven. De woningen sluiten het bouwblok af dat vijftig meter diep is. Het gebouw heeft een schuine kap wat ten opzichte van de bedrijfsdozen duidelijk maakt dat dit gebouw een andere functie heeft terwijl het tegelijkertijd verwijst naar een grote havenloods die nu de voormalige insteekhaven steeds meer gebruikt wordt als jachthaven helemaal op zijn plaats is.

De zuidzijde van de schuine kap ligt perfect vrij op de zon en is helemaal volgelegd met zonnepanelen. De woningen zijn nul op de meter, een ambitie die door onze bouwpartner Vink Bouw werd ingebracht en met een WKO-installatie en driedubbel glas werd ingevuld. Aan de zuidkant hebben de woningen balkons van bijna 2,5 meter diep en diezelfde 10,5 meter breed. De diepe balkons zorgen er voor dat de zon ’s zomers niet op het glas schijnt. ’s Winters als de zon laag staat valt het zonlicht juist wel binnen en zorgt er voor dat de woning nog meer van de zonne-energie profiteert.

De balustrades van de balkons bestaan uit strekmetaal. Het oogt tegelijkertijd industrieel en sjiek doordat het brons geanodiseerd is wat het overdag goud laat kleuren. De hemelwaterafvoeren van het dak zitten verborgen in de betonnen kolommen waar de balkons op rusten.

De 29 woningen worden ontsloten via korte galerijen aan de binnenzijde van het blok. Het blok is uitgehold en de binnenzijde is afgewerkt met hout. De galerij kijkt uit op een binnentuin die is aangelegd op het dak van de parkeergarage. De door bewoners gevormde tuincommissie heeft tussen de beplanting die we op het vegetatiedak maken een Jeu de Boulebaan aan laten leggen. Het is nu al gezellig in DOK2404 en dan moet de ontwikkeling van de rest van de Rijnhaven nog beginnen.