World of Food update

In 2014 start Plegt Vos met de verbouwing van de parkeergarage Develstein tot een World of Food. Vier jaar nadat collega architect Ted Schulten bij m’n bureau stond met de vraag of ik de plannen voor een World of Food in Amsterdam Zuidoost kende. Het idee om de veelzijdige smaken van Amsterdam en van de Bijlmer samen te laten komen had ik tijdens studies, onderzoeken en plannen maken voor de Bijlmer inderdaad al vaker gehoord.
We waren het met elkaar eens dat het concept zou moeten landen in een bestaand gebouw. De verschillende parkeergarages leken het meest interessant. Een paar weken later hadden we eerste plannen geschetst voor de verschillende typen parkeergarages in de Bijlmer. Voor een grote kaart prikten we de plek die het meest geschikt leek. Met een plan voor een World of Food in parkeergarage Daalwijk kwamen we samen met ontwikkelaar Lingotto terug bij het stadsdeel.
Vier jaar lang bewandelden we een wonderlijke route langs Europese subsidies, businessplannen, Bijlmer marktpleinen, regionale verkeersnetwerken en vooral heel veel overleg. De World of Food verhuisde een paar keer van locatie om uiteindelijk verderop aan de Daalwijkdreef in garage Develstein te landen. Het ontwerp is gerijpt. We ontdekken steeds meer kwaliteit die verborgen zit onder de grauwe smerigheid van de bestaande garage. Omdat de buurgarage Dennenrode gesloopt wordt kunnen we onderdelen uit die garage hergebruiken. “Materiaal met ervaring” werd ons ingefluisterd. Over een jaar openen we de world of food en ik stel me nu al voor hoe tot ieders verbazing die garage moeiteloos geschikt lijkt voor een overdekte eetbeleving. Precies dat is wat ik versta onder faciliterende architectuur.

Lees hier meer over het project World of Food


I